Miletínské modlitbičky
Autorem této perníkové laskominy byl perníkář Josef Erben. Inspirací pro vznik lahůdky byly kapesní modlitební knížky, které nosili věřící u sebe. Recept nám prozradila Mirka Kuntzmannová
Miletínské modlitbičky si rychle získaly popularitu, o čemž svědčí fakt, že jim byla udělena řada ocenění. Jejich velikost byla cca 7 x 5 x 3 cm a hmotnost 50 g.
Zajímavostí je, že tvůrce cukrovinky pocházel z rodiny, jejímž členem byl i známý básník K. J. Erben.
Zda je to skutečně pochoutka, vyzkoušejte sami!
Suroviny na těsto:
- 200 g žitné hladké mouky
- 200 g pšeničné hladké mouky
- 200 g medu
- 100 g cukru
- 100 g polohrubé pšeničné mouky
- 50 g mletých mandlí
- 50 g sádla
- 2 žloutky
- 10 g amonia nebo jedlé sody
- 2 lžíce rumu
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce perníkového koření
- 1 vejce na potření
- loupané mandle na ozdobu
Suroviny na náplň:
- 100 g pikantní marmelády
- 2-3 lžíce medu
- 70 g dětských piškotů
- 50 g mletých ořechů
- 30 g rozinek
- 50 g kandované pomerančové kůry
- perníkové drobky
- 1 lžička mleté skořice
- rum
- voda
Postup:
Hladkou žitnou, hladkou pšeničnou mouku a amonium nebo jedlou sodu nasypeme do mísy. Tekutý med smícháme s rozehřátým sádlem, cukrem, žloutky a mletým kořením. Tuto směs spolu s vodou a rumem nalijeme do mísy s moukou, přidáme cukr.
Polohrubou mouku přisypáváme postupně, aby vzniklo ne příliš tuhé těsto, které dobře prohněteme a necháme několik hodin odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme z něj obdélníčky cca 10x6 cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem a každý druhý obdélník ozdobíme oloupanou mandlí. Druhý den slepujeme k sobě nádivkou tak, že zdobený obdélníček je navrchu.
Příprava nádivky:
Piškoty rozválíme, pokropíme rumem, přimícháme tekutý med, skořici, marmeládu a zahřejeme, aby se směs dobře spojila. Nakonec přidáme mleté ořechy, najemno nakrájené rozinky a pomerančovou kůru. Dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji perníkovými drobky. V opačném případě ji naředíme vodou.
Celková doba přípravy je cca 3 hodiny, bez doby potřebné k rozležení těsta.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.