Masový dort

Tento recept je na dort, ale jiný než na jaký jsme zvyklí - masový dort. Je tak trochu obměnou v české kuchyni oblíbené sekané; tak trochu, protože jde také o pokrm z mletého masa.

Když si pohrajete a vtipně tento dort ozdobíte, tak nejenže si pochutnáte, ale na své si přijde i oko gurmána. Určitě s tímto dortem uspějete.

Suroviny na dort:

1 kg mletého libového vepřového masa

150 ml studeného mléka

5 vrchovatých lžic bramborového škrobu (Solamyl)

mletý pepř

sůl

Suroviny na náplň:

150 g anglické slaniny

5 vajec

150 g žampiónů

100 g strouhaného sýra

trochu oleje

mletý pepř

petrželka

sůl

Postup:

Mleté vepřové maso osolíme, opepříme a důkladně promícháme s bramborovým škrobem, rozmíchaným v mléce. V chladničce necháme několik hodin proležet. Ideální je nechat přes noc.

Připravíme si vhodnou nádobu, nejlépe kastrol, nebo kulatou zapékací mísu. Lehce pomastíme dno i strany olejem. Asi ¾ množství připravené masové směsi rozestřeme na dno nádoby, ale také do stran, a to tak, aby vznikla jakási miska, kterou vyplníme náplní.

Tu připravím takto: Nejprve na maso položíme plátky anglické slaniny, na ni poklademe plátky očištěných žampiónů, na ně vrstvu umíchaných vajec, zasypeme nastrouhaným sýrem a nakrájenou petrželkou. Poslední vrstvu náplně tvoří opět plátky anglické slaniny.

Poté mokrýma rukama vytvoříme ze zbylé masové směsi placku, položíme ji na náplň a uzavřeme jí celý masový dort. Okraje přimáčkneme k sobě, aby náplň nevytekla.

Dáme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme zhruba 40 minut.

Mírně vychladlý dort vyklopíme a podle své fantazie ozdobíme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Podáváme teplý i studený, vždy chutná báječně.

Jako přílohu doporučuji vařené nebo pečené brambory, bramborovou kaši, pečivo, popř. zeleninové saláty.

Celková doba přípravy trvá přibližně 1,5 hodiny, bez doby potřebné k proležení masové směsi

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?