Masová mozaika

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

V tomto receptu využijeme maso trochu v jiné úpravě. Stojí za zkoušku si mozaiku připravit a ochutnat. Jistě se stane vítanou změnou v našem jídelníčku.

Je sympatické, že je výborná jak v teplé, tak i studené úpravě. Právě studená mozaika je dobrou změnou například při přípravě obložených mís. V kombinaci se zeleninou je pastvou i pro oči.

Suroviny na 6-8porcí:

500 g libového vepřového boku
500 g vepřové plece
4 celá vejce
4 lžíce strouhanky
4 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté sladké papriky
5 stroužků česneku
1 lžička koření typu vegeta
mletý pepř
sůl
obal na tlačenku

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme sušené droždí, cukr a vše promícháme. Do teplého mléka rozkvedláme vejce a spolu s olejem zaděláme měkké hladké těsto, které necháme dobře vykynout. Pak do něho postupně zapracujeme na drobné kostičky nakrájený sýr a maso a lístky tymiánu.

Vejce, sůl, mletý pepř, vegetu, mletou papriku, strouhanku, mouku a utřený česnek dobře prošleháme kovovou metlou.

Přidáme maso, nakrájené na kostky cca1x1 cm. Promícháme a uložíme na nejméně dvě hodiny do chladu, nejlepší však přes noc.

Obal na tlačenku naplníme směsí, dobře zavážeme provázkem nebo režnou nití a pomalým varem vaříme 2 hodiny.

Mírně prochladlou mozaiku nakrájíme na porce a podáváme s bramborovou kaší a zeleninou. Velmi dobře chutná také studená s chlebem nebo bílým pečivem.

Celková doba přípravy vám zabere 3 hodiny, bez doby potřebné k proležení masa.