Masová haše s vejcem

Masová haše s vejcem podle Mirky Kuntzmannové

Výhodně a výborně zužitkované masové zbytky, ze kterých se rázem stane velmi chutný pokrm. Je samozřejmě nutné, aby v hašé bylo více masa než pečiva, potom by nebyla řeč o haši, ale o úplně něčem jiném. Nenapadá mě ani žádný vhodnější název než jakýsi „amaroun“.

Suroviny na čtyři porce:

300 g vařeného masa (telecí, hovězí, vepřové) nebo zbytky pečení

1–2 housky nebo rohlíky

50 g másla

1 cibule

1 lžíce hladké mouky

masový vývar

mletý pepř

sůl

4 vejce

Postup:

Ve studené vodě namočené housky nebo rohlíky vymačkáme a spolu s masem jemně umeleme.

Nakrájenou cibuli v rozpáleném másle osmažíme, zasypeme moukou a slabě osmahneme. Přidáme mleté maso s pečivem, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a dobře promícháme. Za stálého míchání dusíme cca 20 minut.

Haši musí být vláčné a nelepivé. Do žádoucí hustoty můžeme přilít vývar.

Haši úhledně upravíme na talíř, navrch položíme sázené vejce.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory sypané pažitkou či petrželkou, maštěné máslem, kyselá okurka.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 40 minut.