Lokingová: Snažíme se, aby se týrané zvíře k majiteli nedostalo, rozhodnout o tom ale nemůžeme

8. červen 2023

Marie Lokingová zasvětila celý život zvířatům. Několik desítek, možná i stovek, jich zachránila. Je také malířkou, vášnivou motorkářkou a přebornicí ve vzpírání. Přes dvacet let provozuje chebský útulek.

Útulek pro psy Horní Hraničná v Chebu provozuje od r. 1996. Z širokého okolí tam lidé i městská policie svážejí kromě jiných zvířat i psy, s nimiž si pro jejich nezvladatelnost nikdo neví rady. „Neberu to jako útulek, pro mě je to druhý domov. Zabere mi to 24 hodin, je to spíš můj životní styl,“ říká Lokingová.

V roce 2008 odhalila psí jatka v obci Srbov na Chebsku. Odebrala také z Chebska několik kangalů – psů týraných a vycvičených k boji. Podle odborníků to jsou veteráni psích zápasů. Zvířata byla v roce 2018 odchycená v Hazlově v zuboženém stavu, hladová a na těle si nesla stopy starších i čerstvých poranění a zlomenin. Nebyl to však jediný případ.

Kangalové se na území Karlovarského kraje dál vyskytují a Marie Lokingová je jediná, kdo se jich nebojí a dává jim šanci na důstojné dožití. „Jsou to zvířata, kterým je v současné době kolem osmi let. Zůstávají u nás v péči. Některé feny, které jsme nechaly vykastrovat, mohou najít domov. Tato plemena jsou ale specifická a je těžké jim nový domov najít.“

S týráním zvířat se setkává dnes a denně

„Případy týrání nahlašuji od začátku, co jsem na útulku. Za tu dobu se těch případů nastřádal nespočet. Ohledně týrání zvířat si myslím, že státní úřady nefungují zrovna dobře a týrání zvířat by se mělo věnovat daleko více času,“ upozorňuje.

Čtěte také

Nejen Karlovarským krajem v nedávné době otřásl případ psa z Kraslic, kterého majitel surově napadl. Napadení zachytila kamera a záznam se dostal na sociální sítě. Psa spolu s dalším se podařilo odebrat a umístit je do útulku právě v Horní Hraničné do doby, než policie vše prošetří. 

Lidé mají ale obavy, že se psi k majiteli vrátí. Přestože se Marie Lokingová snaží, aby se žádné týrané zvíře zpátky k původnímu majiteli nevracelo, rozhodnout o tom nemůže.

„Ke svému majiteli se snažíme, aby se zvíře nedostalo. Nicméně jestliže státní orgány rozhodnou tak, že to zvíře se zpátky vrátit musí, tak samozřejmě k němu doputuje. Vždy je to na tom, jak rozhodnou státní orgány,“ uvedla.

Jak se k práci v útulku dostala, co dělat, když své zvíře nezvládáte, a čím útulku pomoci? I o tom byl rozhovor!

Spustit audio

Související