Lívance s brusinkovou omáčkou
Listy brusinek se používají do čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem. Pomáhají při průjmech a některých nemocech žlučníku i léčbě cukrovky.
Extrakty z brusinek využívá farmaceutický průmysl, přidává se do doplňků stravy určeným na léčbu močového ústrojí.
Suroviny 6–8 porcí:
500 ml mléka
cca 300 g polohrubé mouky
30 g droždí
50 g cukru
2–3 lžíce oleje
2 vejce
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
sůl
50 g slaniny
100 g rozehřátého másla
skořicový cukr
Na brusinkovou omáčku:
250 g brusinkové marmelády
400 g husté kysané smetany
1 ks skořice
3 hřebíčky
50 ml sladkého desertního červeného vína
Postup přípravy lívanců:
Droždí třeme s cukrem, dokud se nerozpustí. Pak přidáme mouku, vlažné mléko, vejce, olej, muškátový oříšek, sůl a vymícháme řídké těsto, které necháme na teplém místě kynout.
Pánev potřeme slaninou a malou naběračkou na ni lijeme vykynuté těsto. Jakmile těsto začne na povrchu osychat, obrátíme a pečeme po druhé straně. Potom pánev opět potřeme slaninou a takto opakujeme do spotřebování těsta.
Upečené lívance potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem. Podáváme je s brusinkovou omáčkou.
Postup přípravy brusinkové omáčky:
V rendlíku rozehřejeme brusinkovou marmeládu nebo džem, podlijeme malým množstvím desertního červeného vína, přidáme hřebíček, celou skořici a krátce povaříme.
Když směs vychladne, odstraníme koření a vmícháme hustou kysanou smetanu. Omáčku není třeba sladit, pouze v tom případě, použijeme-li k její přípravě čerstvé brusinky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka