Linecké těsto je jen jedno. Napéct z něj ale můžete spoustu druhů vánočního cukroví

Vánoční pečení si můžeme zjednodušit tím, že z jednoho těsta připravíme více druhů. Navíc můžeme část mouky nahradit mletými ořechy, kokosem, mandlemi, nastrouhanou čokoládou nebo kakaem.

Ingredience
  • Na těsto: 400 g hladké mouky
  • 270 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • Na slepení: 200 g malinové marmelády nebo různé krémy
  • Na ozdobu: různé druhy polev, drobné cukrové zdobení,…

Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout. Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 8 cm. U poloviny koleček vykrojíme uprostřed otvor. Ve středně teplé troubě pečeme 10 -15 minut. Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem s otvorem. Slepené koláčky pocukrujeme.

Další variantou tohoto drobného pečiva může být to, že vykrajujeme různé tvary, které k sobě slepujeme oblíbenými krémy, jako jsou např. čokoládový, ořechový, kokosový, karamelový, citronový, apod.

Na závěr můžeme polévat čokoládou nebo jinou polevou. Fantazii se meze nekladou. Z jednoho těsta můžeme vytvořit mnoho druhů cukroví.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.