Kvůli mimořádným opatřením v souvislosti se šířením koronaviru zasedala Bezpečnostní rada Karlovarského kraje

11. březen 2020 09:05

Zavřené školy a zrušené kulturní a další akce s účastí nad 100 lidí. To jsou opatření, která v úterý 10. března nařídilo ministerstvo zdravotnictví, aby zabránilo dalšímu šíření koronaviru. Ještě tentýž den večer se kvůli tomu mimořádně sešla Bezpečnostní rada Karlovarského kraje, která jednala o dopadech nově vydaných nařízení.

Podle hejtmana Petra Kubise (za ANO) se Bezpečnostní rada kraje sešla hlavně proto, aby zjistila, jaký dopad budou mít opatření především na zdravotnická zařízení, zařízení, která poskytují sociální péči nebo na složky integrovaného záchranného systému. Hejtman po zasedání řekl, že nehrozí žádné kolapsové stavy, kvůli tomu, že by musela většina zaměstnanců zůstat s dětmi doma a že si zatím všechna zařízení dokáží s těmi opatřeními poradit.

Rada dál také řešila zásobování ochrannými pomůckami. Podle krajského radního Jana Bureše (ODS) mají nemocnice zásoby na 14 dnů až tři týdny, na kraj se ale obracejí hlavně praktičtí lékaři nebo zubaři a shánějí roušky nebo respirátory. Kraj nyní čeká na dodávku ochranných pomůcek od ministerstva zdravotnictví, které by následně přerozděloval.

Podle hejtmana například hejtmanství požádalo o 80 tisíc roušek, které potřebuje měsíčně pro nemocniční zařízení, dále respirátory nebo overaly, tedy jednorázové ochranné obleky pro záchranáře. Kdy ale první dodávka ochranných pomůcek dorazí, zatím vedení kraje neví.

Testování v domácnostech

Lidé v Karlovarském kraji, kteří mají obtíže a vrátili se z oblastí zasažených onemocněním COVID-19, můžou být od včerejška taky testování přímo v domácnostech. Odběrová skupina, tedy sestřička s řidičem, vyjíždějí nově vždy po dohodě s hygieniky.

V pohotovosti je každý den od 7 do 19 hodin. V případě, že má nemocný příznaky a byl v zasažené oblasti, skupina za ním přijede domů a provede odběr. V případě pozitivního nálezu se pak na základě stanoviska hygieniků rozhoduje o pokračování karantény v domácím prostředí, nebo o hospitalizaci v nemocnici.

V Karlovarském kraji bylo doposud (10. března) na přítomnost nového koronaviru testováno 22 lidí. U 18 lidí byly laboratorní testy negativní. Na výsledky dalších osmi vzorků se čeká. 

Další opatření 

Dnes se vedení kraje bude věnovat tomu, jaké dopady přinese opatření, kvůli kterému se nemůžou konat kulturní, sportovní a další akce s účastí nad 100 lidí. Zároveň se podle hejtmana bude mluvit i o dopravě, hlavně proto, že kvůli uzavření škol nebudou některé linky vytížené, a tak se uvažuje například i o tom, že by se zavedl prázdninový provoz. Jak nakonec kraj rozhodne, bude jasné v průběhu dnešního dne.  

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související