Bezpečnostní rada státu rozhodla o uzavření škol. Nařízení platí do odvolání

10. březen 2020 14:00

Základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy zůstávají v České republice od středy 11. března uzavřené. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu. Jedná se o preventivní opatření proti šíření koronaviru.

Nařízení platí do odvolání. „Je to na dobu neurčitou. Budeme opatření vyhodnocovat, je zásadní. Epidemiologická situace se mění, řešíme to na denní až na hodinové bázi. Podle toho se zařídíme. Pokud bude epidemie na ústupu, bezesporu opatření zrušíme, aby nepřesáhla dobu, která je nezbytně nutná,“ informoval dnes (10.3.) ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Školek se opatření netýká.

Informační letáky upozorňují rodiče na uzavření škol

Například v základní škole ve Šmeralově ulici v Karlových Varech informují učitelé o uzavření školy vylepením letáků. „Je tady všeobecný chaos, nikdo neví, co bude, jak bude. Rodiče sem volají i z jiných škol a ptají se, jestli to nařízení opravdu platí,“ uvedla sekretářka školy Dagmar Kramlová. Rodiče se ale veškeré informace mohou dozvědět z webových stránek škol, nebo z informačních letáků, které jsou nalepené na dveřích školského zařízení. „Pravděpodobně se budou zasílat i informační maily,“ dodala Kramlová ze Základní školy Šmeralova.

Zrušení výuky se netýká učitelů, rodiče mohou využít nároku na ošetřovné

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví týkající se zrušení výuky na českých školách se týká pouze žáků a studentů, nikoli pedagogických pracovníků. V některých školách budou mít proto učitelé možnost pracovat z domova, jinde se budou scházet ve školách bez žáků.

Rodiče teď řeší hlídání dětí. Ti, kteří ho neseženou, a mají dítě do 10 let věku, mohou kvůli uzavření školy využít ošetřovné při péči o dítě. Potvrzení rodičům v tomto případě ale vydá pouze škola, nikoli lékař. Více o nároku na ošetřovné naleznete zde.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související