V Karlovarském kraji se kvůli šíření koronaviru zavřou kromě škol i veřejná zařízení

10. březen 2020 14:30

Školy, nemocnice i kulturní a sportovní zařízení v Karlovarském kraji se začaly připravovat na dopady mimořádných opatření kvůli šíření koronaviru. Zavírají se i knihovny, umělecké školy, ruší se kulturní akce.

Bezpečnostní rada státu rozhodla od středy zrušit na dobu neurčitou kvůli koronaviru výuku, respektive přítomnost žáků a studentů v základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách. Mateřských škol se to netýká. Zakázané jsou od dnešních 18:00 také akce nad 100 účastníků. V České republice je nyní 40 potvrzených případů nákazy.

Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice nemocnice Vladislav Podracký řekl, že nemocnice vyčkají, jak se vládní opatření projeví u zaměstnanců: „Teprve pak vyhodnotíme, jestli bude třeba nějaká opatření v chodu nemocnice udělat. Samozřejmě doufáme, že dopady budou co nejmenší.“

„Obeslali jsme primáře, aby na svých odděleních zjistili, kolika lidí by se zavření škol mohlo týkat, například kdo bude potřebovat se starat o mladší děti a podobně,“ dodal Podracký.

Velké ztráty pro sportovní areály

Podle ředitele karlovarské KV Areny Romana Rokůska se nyní ruší koncert Michala Hrůzy a veřejná bruslení. „Budeme také zjišťovat, jestli se na některých například trénincích nepotká více než stovka lidí. Také zvážíme, jestli nebudeme omezovat provoz bazénu, například jen pro sportovní kluby,“ uvedl Rokůsek.

Podle něj je sice jaro pro KV Arenu nejslabším obdobím, ale například provoz bazénu přináší do rozpočtu sportoviště asi milion měsíčně, od HC Energie dostane KV Arena za každý zápas zhruba 100 tisíc korun. Dopady tak podle Rokůska budou výrazné a bude třeba se s nimi vypořádat.

Odborné školy řeší problémy s vykonáváním praxí studentů

Podle ředitele Střední školy stravování a služeb Jiřího Neumanna bude vedení školy teprve řešit, jak zajistí splnění podmínek mimořádných opatření. „Pro nás je to o to komplikovanější, že kromě výuky máme i odborné praxe,“ řekl Neumann. Škola přitom spolupracuje na odborném výcviku asi se 30 externími subjekty.

Kromě škol zavírají města i další veřejná zařízení. Například v Chodově kromě základních a střední škol město přeruší provoz Domu dětí a mládeže, Základní umělecké školy, zřejmě i knihovny. „U mateřské školy (mateřských škol se zákaz netýká) nařízení vlády příliš nechápu, protože například u nás se ve školce může shromáždit třeba i 300 dětí,“ řekl starosta Patrik Pizinger. Jak dodal, je možné, že pokud učitelky budou muset zůstat samy s vlastními dětmi doma, bude nutné provoz školky omezit nebo přerušit.

Čtěte také

 

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související