Kuře s trochou exotiky
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
2 ks kuřecích řízků po cca 120 g
1 polévkovou lžíci tekutého medu
2 polévkové lžíce vody
2 polévkové lžíce šťávy z ananasového kompotu
1 kávová lžička bramborového škrobu (Solamyl)
2 kolečka kompotovaného ananasu
10 cm pórku (může to být bílá nebo zelená část)
několik kapek sójové omáčky
sůl
3 polévkové lžíce oleje
1 hrnek rýže
1 polévková lžíce rozinek
1 polévková lžíce šťávy z ananasového kompotu
½ feferonky
sůl
Postup:
Nejdříve nakrájíme kuřecí maso na nudličky ½ cm x 5 cm. V misce smícháme med, vodu, sůl a škrob, přidáme nakrájené maso a promícháme. V pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm maso opékáme asi tři minuty.
Potom přidáme na kostičky nakrájený kompotovaný ananas, na tenké nudličky nakrájený omytý pórek a mícháme a opékáme další dvě minuty. Na závěr zakápneme sójovou omáčkou, podlijeme ananasovou šťávu a velmi krátce povaříme.
Vypranou a okapanou rýži dáme do hrnce, osolíme, zalijeme dvěma hrnky vody a pozvolna vaříme. Než se rýže uvaří, namočíme rozinky do ananasové šťávy a omytou feferonku nakrájíme na droboučké kostičky. Do uvařené rýže vmícháme připravené rozinky a feferonku. Podáváme společně s připravenými kuřecími prsíčky.
Celková doba přípravy: 15 minut.
Na tomto pokrmu je zajímavá především úprava rýže. Někdy stojí za to trochu experimentovat a připravit nevšední kombinaci. Ovšem i v tomto případě platí: všeho s mírou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.