Kološvárské zelí

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Oliny z obce Kryly

Suroviny :


25 dkg rýže
10 dkg kysaného zelí
10 dkg vepřového masa
5 dkg uzeniny
1 větší cibule
olej ( špek)
1 smetana ke šlehání
libeček, pažitka, petrželka, sedmikrásky…
sůl, pepř


Postup:


Uvaříme zvlášť rýži a kysané zelí. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme vepřové maso pokrájené na kostičky a dusíme. V míse smícháme dohromady uvařenou rýži, zelí, podušené maso, přidáme zvlášť orestovanou uzeninu, nasekané bylinky, osolíme a opepříme. Dáme do zapékací misky a vložíme do trouby. Po 20 minutách zalijeme smetanou, přikryjeme pokličkou a necháme dojít v troubě.

Příloha: salát z červené řepy

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.