Koblihy
podle paní Mirky
Suroviny :
500 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
250 ml mléka
70 g másla
3 – 4 žloutky
1 lžíce rumu
35 g droždí
sůl
250 g meruňkové marmelády
tuk na smažení (sádlo, olej, ztužený tuk)
Postup:
Ze 3 lžic vlažného mléka, droždí, 1 lžíce cukru a 2 lžic mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy dáme cukr, žloutky, zbytek mléka a vše vyšleháme. Přidáme mouku, sůl, rum, rozpuštěné vlahé máslo, vykynutý kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Na dobře propracovaném těstě se tvoří puchýře. Povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme dobře vykynout.
Na pomoučeném vále vyválíme z vykynutého těsta placku, ze které vykrájíme kolečka o průměru 7 – 10 cm. Na polovinu koleček dáme lžičku marmelády, přiklopíme druhým kolečkem a okraje přitiskneme k sobě. Kolečka opět formičkou okrojíme a necháme ještě asi 15 min. zkynout.
Koblihy smažíme v rozpáleném tuku. Nejprve smažíme přikryté poklicí a jakmile koblihy obrátíme, druhou stranu smažíme bez poklice. Docílíme tím bílý pruh uprostřed koblihy. Hotové koblihy dáme na savý papír, aby se vsákl tuk. Ještě teplé pocukrujeme.
Doba přípravy: 100 min.
Doba smažení: 30 min.
cca 30 – 35 koblih
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.