Karlovarským krajem jezdí naučný vlak Lemkin, připomíná genocidu ve Rwandě

7. červen 2024 09:30

Do Karlovarského kraje přijel naučný vlak Lemkin. Pojmenovaný je po autorovi slova a pojmu genocida. Lidem přibližuje právě historii nenávistného chování.

Historická souprava se skládá ze čtyř nákladních vagonů ze dřeva, to zajímavé je ale uvnitř. Návštěvníci se díky multimediální expozici a výstavě fotografií dozvědí podrobnosti o tom, co je to genocida a jak podobnému nenávistnému chování vůči národnostním menšinám předcházet.

Právě letos si připomínáme 30 let od genocidy ve Rwandě, během níž bylo masově zavražděno až 800 tisíc mužů, žen a dětí menšinové etnické skupiny Tutsiů. Tuto hrůznou událost návštěvníkům představuje ve vlaku Lemkin prezentace fotografií renomovaného fotografa Antonína Kratochvíla, který Rwandu navštívil v letech 1994 a 2017. 

Vlak už zastavil v Karlových Varech i Chebu. V Mariánských Lázních zůstane do soboty 8. června, poté se přesune do Plzně.

Vlak Lemkin s putovní výstavou o historii genocidy a jejím trestání

Vlak Lemkin, souprava čtyř speciálně upravených nákladních vagonů, je pojmenován po Rafaelu Lemkinovi (1900 – 1959), polském právníkovi židovského původu, autorovi právní a vědecké koncepce pojmu genocida a hlavním iniciátorovi Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy, kterou Valné shromáždění OSN přijalo 9. prosince 1948.

Multimediální výstava v umělecky upravených historických služebních vagonech vlaku nabídne i jiné příběhy. Například osud Aurory Mardiganian, přeživší arménské genocidy a hlavní postavy němého filmu Ravished Armenia, vůbec prvního filmu o genocidním násilí v dějinách kinematografie.

Součástí projektu jsou i speciální programy pro školy, které mohou po objednání navštívit vzdělávací program. Jeho smyslem je zabránit politickým a sociálním tendencím, které prostřednictvím rasisticky, fundamentalisticky a antisemitsky zaměřených skupin a hnutí posilují nárůst nenávisti a násilí ve společnosti.

Spustit audio