Karlovarský kraj vyhlásil zákaz rozdělávání ohňů

10. červenec 2023 10:25

V Karlovarském kraji platí od pondělí 10. července až do odvolání zákaz rozdělávání ohňů. Kraj reaguje na vysoké teploty a platnou výstrahu meteorologů. Lidé by měli omezit i další aktivity, které jsou potenciální hrozbou vzniku požárů.   

Opatření zahrnují mimo jiné zákaz rozdělávat a udržovat ohně na volném prostranství, pálit klestí či používat pyrotechniku. „Kvůli tropickým teplotám, které sužují také Karlovarský kraj, jsme se rozhodli vyhlásit zákaz rozdělávání ohňů a omezení aktivit, které jsou potenciální hrozbou. Tímto krokem chceme předcházet zvýšenému riziku vzniku požárů. Žádám proto všechny obyvatele Karlovarského kraje, aby dodrželi toto omezení, a minimalizovali tak možné nebezpečí,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek zvolený za STAN.

Hasiči za víkend zasahovali v regionu zhruba u dvacítky požárů porostů, které se zatím obešly bez větších škod a zranění. Jednalo se většinou o malé požáry, ale s vysokými teplotami a suchem jejich četnost vzrostla. Hasiči proto předali hejtmanství statistiky požárů porostů za poslední dny a požádali o vyhlášení období zvýšeného rizika požárů.

Za posledních několik týdnů pršelo v Karlovarském kraji pouze lokálně. Úbytek vody je patrný už na některých místech a přítocích Ohře. Lze ho pozorovat zejména v karlovarských Drahovicích, kde má Ohře nyní výšku hladiny jen 37 centimetrů, přičemž průměrný stav za celý rok je zde 73 centimetrů. Nízké průtoky má také Svatava, Teplá a Rolava.

Předpověď počasí ani na další dny nenaznačuje výrazné ochlazení nebo intenzivnější srážky. Teploty se tento týden mají pohybovat mezi 26 až 32 stupni Celsia, srážky nebo bouřky budou pouze místy.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio