Kapr s houbami
podle paní Aleny z Chodova.
Suroviny na 2 porce:
400g kapra
4 malé cibule
40g másla
1 dcl bílého vína
1 dcl šlehačky
70g žampionů
1 citron
cukr, sůl
hladká mouka
citronová šťáva
Postup:
Z kapra odstraníme páteřní kost, vrchní část porcí nařízneme, do zářezů zasuneme dílky citronu. Porce kapra osolíme, obalíme v mouce. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme porce kapra a dusíme za občasného podlévání vínem.
Podušené porce vyjmeme a uložíme do tepla. Šťávu procedíme, přidáme na plátky nakrájené žampiony a podusíme.
Šťávu ochutíme šlehačkou, citronovou šťávou a špetkou cukru. Krátce povaříme. Porce kapra přelijeme omáčkou. Podáváme s noky nebo vařenými brambory.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.