Kapr s houbami

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova.

Suroviny na 2 porce:

400g kapra
4 malé cibule
40g másla
1 dcl bílého vína
1 dcl šlehačky
70g žampionů
1 citron
cukr, sůl
hladká mouka
citronová šťáva

Postup:

Z kapra odstraníme páteřní kost, vrchní část porcí nařízneme, do zářezů zasuneme dílky citronu. Porce kapra osolíme, obalíme v mouce. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme porce kapra a dusíme za občasného podlévání vínem.

Podušené porce vyjmeme a uložíme do tepla. Šťávu procedíme, přidáme na plátky nakrájené žampiony a podusíme.

Šťávu ochutíme šlehačkou, citronovou šťávou a špetkou cukru. Krátce povaříme. Porce kapra přelijeme omáčkou. Podáváme s noky nebo vařenými brambory.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.