Kapr na šalvěji

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova

Suroviny:


600g kapra (nejlépe 4 podkovy)
sůl
2 lžíce hladké mouky
4 lžíce oleje
1 lžíce kmínu
1 lžíce nasekané šalvěje (může být i sušená)
1 cibule
2 stroužky česneku
80g másla
800g brambor
2 lžíce nasekané petrželky
1 citron

Postup:


Porce kapra očistíme, osolíme, obalíme v mouce a opečeme na polovině množství rozehřátého oleje. Okořeníme polovinou kmínu a posypeme šalvějí. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, česnek nasekáme nadrobno a spolu s
cibulí necháme zesklovatět na zbylém oleji. Přidáme polovinu másla a necháme rozpustit.
Brambory nakrájíme na plátky naskládáme do pekáčku (syrové).
Osolíme, okmínujeme a poklademe porcemi kapra. Podlijeme troškou vody a přiklopíme. Pečeme při 200°C cca 20 minut, pak odklopíme, na rybu dáme zbylé máslo a pečeme ještě asi 8-10 minut.
Hotového kapra posypeme petrželkou, ozdobíme citronem a podáváme.

autor: posluchač