Kapr na modro

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Recept podle paní Mirky

Suroviny:

1 kapr naháč o hmotnosti cca 1,5 kg
1/8 l octa
sůl

Na vývar:
2 l vody
100 g kořenové zeleniny
250 ml octa (možno i více, podle chuti)
1 cibule
5 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
1 bobkový list

Na dokončení:
80 g másla
petrželka
1 citrón

Postup:

Připraveného očištěného, vykuchaného kapra rozkrájíme na stejné porce, hlavu zbavíme skřelí, vše složíme ho do pekáče a přelijeme vařícím osoleným octem, aby kůže zmodrala. Do větší nádoby nalijeme vodu, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu včetně cibule, všechno koření, sůl a ocet. Přivedeme k varu. Do vařícího vývaru opatrně vložíme zmodralé porce kapra a vaříme 1/4 až 1/2 hodiny. Vaříme pomalým varem, lepší je rybu jen „táhnout“. Vařeného kapra úhledně složíme na mísu, přelijeme rozpáleným máslem a ozdobíme plátky citrónu a petrželkou.

Poznámka:
1. Pro vaření ryby je dobré požít síto na vaření ryb nebo alespoň použít při vyjmutí porcí kapra síto, aby se rybí maso nerozpadlo.
2. Takto upraveného kapra můžeme podávat též z některou z omáček, např. citrónovou.

Celková doba přípravy cca 1 a půl hodiny

autor: posluchač