Kapr na modro

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Bez kapra si jen těžko dovedeme představit štědrovečerní tabuli. Před časem jsme si v této relaci připravili kapra načerno, dnešní receptem je jeho úprava namodro. Jiné barvy už si do Vánoc nevymyslíme, musíme se spokojit s těmito dvěma.

Kapří maso je velmi lahodné a navíc zdravé. Proč však nevyzkoušet jiný recept, než ten klasický, kterým je smažený kapr?

V úpravě kapra namodro vynikne jeho jemná a nezaměnitelná chuť.

Takto připravená ryba se dříve s oblibou zalévala rosolem. Bylo to nejen moc dobré, ale navíc velmi efektní.

Suroviny na čtyři porce:

1 kg porcí hladkého kapra
1,5 l vody
200 ml octa
250 g kořenové zeleniny
1 cibule
10 kuliček pepře
1 bobkový list
10 kuliček nového koření
sůl
70 g másla
1 citrón

Postup:

Vodu s octem přivedeme k varu, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli, koření a povaříme asi 10 minut.

Porce ryby omyjeme, osolíme a vložíme do vařícího roztoku se zeleninou. Necháme přejít var a pak vaříme velice pomalu asi 15–20 minut.

Uvařené porce ryby opatrně vyjmeme a polijeme horkým máslem.

Podáváme ozdobené plátky citrónu.

Doporučená příloha: vařené brambory, čerstvá zelenina…

Příprava pokrmu podle receptu Mirky Kuntzmannové vám zabere přibližně 50 minut.