Kančí plec se šípkovou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích

Suroviny:

1 kg kančí plece
100g špeku
2 cibule
2 mrkve
1/2celeru (nebo 1 menší)
hrst sušených šípků (šípková marmeláda)
cukr
citrónová šťáva z 1 citrónu
hladká mouka
ocet
1 hřebíček
tymián
celá skořice
sůl
1 lžíce sádla
1/3 černého piva

Postup:

Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kousky a orestujeme na lžíci sádla dozlatova. Kančí plec prošpikujeme kousky špeku, vložíme do zeleninového základu a opečeme ze všech stran. Přidáme tymián, hřebíček, kousek celé skořice, osolíme, zakápneme citrónovou šťávou, podlijeme pivem a necháme vyrestovat. Potom přidáme několik lžic šípkové marmelády (nebo sušené šípky), zalijeme vodou a restujeme do změknutí masa (asi 2 hodiny).
Poté maso vyndáme a omáčku zahustíme jíškou z hladké mouky. Omáčku provaříme a přecedíme. Hotová omáčka by měla mít jemně nasládlou chuť.

Přílohy: kynutý nebo karlovarský knedlík, brusinky

autor: šéfkuchař