Kančí plec se šípkovou omáčkou
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích
Suroviny:
1 kg kančí plece
100g špeku
2 cibule
2 mrkve
1/2celeru (nebo 1 menší)
hrst sušených šípků (šípková marmeláda)
cukr
citrónová šťáva z 1 citrónu
hladká mouka
ocet
1 hřebíček
tymián
celá skořice
sůl
1 lžíce sádla
1/3 černého piva
Postup:
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kousky a orestujeme na lžíci sádla dozlatova. Kančí plec prošpikujeme kousky špeku, vložíme do zeleninového základu a opečeme ze všech stran. Přidáme tymián, hřebíček, kousek celé skořice, osolíme, zakápneme citrónovou šťávou, podlijeme pivem a necháme vyrestovat. Potom přidáme několik lžic šípkové marmelády (nebo sušené šípky), zalijeme vodou a restujeme do změknutí masa (asi 2 hodiny).
Poté maso vyndáme a omáčku zahustíme jíškou z hladké mouky. Omáčku provaříme a přecedíme. Hotová omáčka by měla mít jemně nasládlou chuť.
Přílohy: kynutý nebo karlovarský knedlík, brusinky
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.