Jidáše

podle paní Mirky

Suroviny :


Na těsto:

500 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
30 g droždí
100 g másla
4 žloutky
cca 200 ml vlažného mléka nebo smetany
1 vanilkový cukr
strouhaná citrónová kůra
špetka mletého muškátového oříšku
sůl

Na potření před pečením:
1 rozšlehané vejce

Na potření po pečení:
3 lžíce tekutého medu
1 lžíce vlahého másla

moučkový cukr na posypání

Postup:


Z droždí, několika lžic mouky, lžičky cukru a trochy mléka uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
V míse utřeme máslo s cukrem, postupně zašleháváme žloutky. Pak přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru, vanilkový cukr, muškátový oříšek, vykynutý kvásek a zbylým vlažným mlékem zaděláme těsto, které hodně propracujeme. Těsto má být tuhé jako na vánočku.
Povrch těsta poprášíme moukou necháme ho vykynout. Zkynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na kousky. Z každého vyválíme dlouhý tenký váleček, který stočíme do spirály, kterou můžeme libovolně upravit. (spirálky vytvoříme z obou stran a vytvořit tak „osmičku“ nebo „brýle“)
Pečivo přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minut vykynout.
Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova cca 30 minut při 160°C.
Do tekutého medu vmícháme vlahé máslo a touto směsí potřeme upečené, ještě horké jidáše. Po zaschnutí je můžeme ještě pocukrovat.


Celková doba přípravy cca 3 hodiny