Jidáše
podle paní Mirky
Suroviny :
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
30 g droždí
100 g másla
4 žloutky
cca 200 ml vlažného mléka nebo smetany
1 vanilkový cukr
strouhaná citrónová kůra
špetka mletého muškátového oříšku
sůl
Na potření před pečením:
1 rozšlehané vejce
Na potření po pečení:
3 lžíce tekutého medu
1 lžíce vlahého másla
moučkový cukr na posypání
Postup:
Z droždí, několika lžic mouky, lžičky cukru a trochy mléka uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
V míse utřeme máslo s cukrem, postupně zašleháváme žloutky. Pak přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru, vanilkový cukr, muškátový oříšek, vykynutý kvásek a zbylým vlažným mlékem zaděláme těsto, které hodně propracujeme. Těsto má být tuhé jako na vánočku.
Povrch těsta poprášíme moukou necháme ho vykynout. Zkynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na kousky. Z každého vyválíme dlouhý tenký váleček, který stočíme do spirály, kterou můžeme libovolně upravit. (spirálky vytvoříme z obou stran a vytvořit tak „osmičku“ nebo „brýle“)
Pečivo přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minut vykynout.
Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova cca 30 minut při 160°C.
Do tekutého medu vmícháme vlahé máslo a touto směsí potřeme upečené, ještě horké jidáše. Po zaschnutí je můžeme ještě pocukrovat.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka