I pěstování ananasu přináší jazykové oříšky

25. květen 2021

Pokud si chcete vypěstovat vlastní ananas nebo třeba jestli si ukládáte do zásoby kořenovou zeleninu, najdete v návodech instrukci, že růžici listů nebo nať musíte odstranit krouživým pohybem. Kdybyste sami někomu něco podobného radili, řekli byste „ukruťte nať“, nebo „ukroutěte nať“? 

Jestli si už v duchu přeříkáváte co nejvíc tvarů slovesa ukroutit, došli jste určitě k tomu, že ve všech tvarech přítomného času, který tu vlastně nese význam budoucnosti, je -ou-: ukroutím, ukroutíš atd., v minulém a trpném příčestí, která jsou součástí složených tvarů minulého času, trpného rodu a podmiňovacího způsobu, zrovna tak: ukroutil, ukroucen. Takže možná vám ve světle všech těchto tvarů připadá přijatelný, možná dokonce přijatelnější tvar ukroutěte spíše než ukruťte.

I když ve všech uvedených tvarech máme dvojhlásku -ou-, tvary rozkazovacího způsobu mají jen -u-: ukruť, ukruťte. Nesprávný tvar ukroutěte je patrně vytvořen právě pod „tlakem“ tvarů s -ou-, které jsou v celém rozsáhlém inventáři tvarů slovesa ukroutit celkově v převaze.

Vypěstujte si vlastní ananas

Když si chcete vypěstovat svůj vlastní ananas z toho koupeného, musíte ukroutit horní růžici listů, která se potom dá do vody zakořenit a následně zasadí do zeminy. Náš posluchač se zarazil nad pokynem ukroutěte růžici listů. Zde jsou další příklady se správnými tvary: po usušení cibule ustříhejte kořínky a ukruťte nať nebo mrkve po vyjmutí z hlíny důkladně očistěte, ukruťte listovou růžici a ukládejte do čistých plastových přepravek.

Je to určitě výrazně převažující kontext, ale musíme dodat, že ve velmi malém okruhu reálných dokladů užití. Tvar ukruťte není frekventovaný, je spíš okrajový. A zpracování zeleniny není kontext úplně výhradní. Je tu třeba užití i v různých technických návodech pro otevření obalu nebo nádoby: ukruťte plastové víčko tuby.

autoři: Martin Prošek , Stanislav Jurík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio