Hned pět autorů mapuje významná výročí i historii sokolovského fotbalu

13. prosinec 2023

Na českém knižním trhu se objevila nová publikace s názvem Historie sokolovského fotbalu. Ta mapuje historii a významné okamžiky z dějin sokolovské kopané od roku 1913 do současnosti.

Za vznikem publikace stojí autorský tým ve složení Michael Rund, Jaroslav Rokos, Lukáš Švéda, Roman Heřman a Tomáš Provazník. Tedy lidé, kteří jsou bytostně spjati s historií i současností sokolovského fotbalu. 

„Původní záměr byl dát k baníkovským narozeninám publikaci cca do 150 stran. Výsledkem je kniha, která má 430 stran, a to se do ní ještě spousta fotografií a podkladů nevešla. Kniha je určena všem fanouškům nejen sokolovského fotbalu,“ řekl jeden z autorů Jaroslav Rokos.

„Tím, že mapuje společenský život v Sokolově napříč všemi režimy v průběhu 20. století, může oslovit i širší veřejnost,“ vysvětlil Rokos, který podobně jako jeho kolegové v autorském týmu strávil desítky hodin v archivech a knihovnách a studoval dobový tisk a publikace, aby mohl sestavit ucelené fotbalové statistiky.

Během slavnostního křtu autoři obdrželi cenu za mimořádný přínos v oblasti regionální historie fotbalu za rok 2023. Ocenění jim předal Jaroslav Hladík, tvůrce webu www.zapomenutyfotbal.cz, který mapuje historii fotbalu v našem regionu. Cena byla v Karlovarském kraji udělena vůbec poprvé. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.