Havajské steaky s ovocnou jehlou
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
8 plátků krůtích nebo kuřecích prsou po cca 100 g
4 plátky čerstvého nebo kompotovaného ananasu
4 plátky z pomeranče - kolečka
olej na smažení
Suroviny na marinádu:
1 lžíce olivového oleje
1 lžička chilli
1 lžička mletého pepře
1 lžíce worcesterské omáčky
sůl
Suroviny na ovocnou jehlu:
1 plátek čerstvého nebo kompotovaného ananasu
100 hroznového vína
100 sušených švestek
50 ml brandy
1 lžíce másla
Postup:
Sušené švestky opláchneme a dobře okapané dáme do mísy. Zalijeme je brandy a necháme je nabobtnat.
Maso lehce naklepeme a přelijeme marinádou, připravenou smícháním všech uvedených surovin. V chladničce necháme nejméně jednu hodinu proležet.
V pánvi rozehřejeme olej a z obou stran v něm dozlatova opečeme marinované maso. V jiné nádobě na másle krátce podusíme plátky ananasu a pomeranče. Mezi dva opečené plátky masa vložíme podušený plátek pomeranče, navrch položíme podušený ananas.
Vše propíchneme jehlou, na kterou jsme střídavě napíchali bobule hroznového vína, kousky ananasu a marinované švestky. Smícháme výpek z masa, šťávu z podušeného ovoce a zbytek marinády ze švestek, prohřejeme a polijeme tím jednotlivé porce.
Příloha: dušená rýže
Celková doba přípravy cca 30 minut (bez doby potřebné k marinování)
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.