Gratinované lilky s parmezánem

Tak tohle opravdu není česká kuchyně. Za zkoušku však tento pokrm stojí. Lilek má v tomto pokrmu příchuť hub. Tuto specialitu můžeme trochu „počeštit“, když lilek vyměníme za mladou cuketu. Výsledný efekt bude také velmi dobrý, jen konzistence cukety je jiná, jaksi mnohem měkčí. Ještě malá poznámka. Lilek neloupeme, když použijeme cuketu, tu je oloupat potřeba.

Suroviny na 6 porcí:

1 lilek o hmotnosti přibližně 750 g

250 g mozarelly

300 g pasírovaných rajčat (možno použít i rajčata z konzervy)

40 g strouhaného parmezánu nebo Gran Moravia

čerstvá bazalka

olej na smažení

sůl

6 plátků sušené vepřové šunky - nejlépe pršut (prosciutto)

Postup:

Lilek omyjeme, osušíme a seřízneme zelenou část. Nakrájíme na plátky silné cca 1,5 cm. Osušíme je papírovou utěrkou a z obou stran prudce opečeme v rozpáleném oleji.

Opečené přendáme na savý papír, aby vsákl přebytečný tuk.

Opečený lilek naskládáme do zapékací misky nebo do pekáčku, osolíme a bohatě posypeme nahrubo nastrouhanou mozarellou a najemno nasekanou bazalkou.

Další vrstvou budou pasírovaná rajčata. Povrch posypeme nastrouhaným parmezánem nebo sýrem Gran Moravia.

Zapékáme cca 20 minut při 170–180 °C.

Hotový pokrm obložíme kornoutky ze šunky.

Podáváme s bílým pečivem.

Přípravy tohoto receptu vám potrvá přibližně 1 hodinu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.