Firmy v kraji mohou Ukrajincům nabídnout stovky pracovních míst

10. březen 2022 11:00

Po povinné registraci je čeká návštěva Úřadu práce. Ukrajinští uprchlíci zde totiž můžou žádat o peněžité dávky. Kromě toho se ale zajímají taky o práci. V Karlovarském kraji mají o ukrajinské uprchlíky firmy zájem.

Na Úřady práce teď míří stovky ukrajinských uprchlíků. Žádají například o peněžité dávky. Zajímají se ale také o zaměstnání. Třeba v Karlovarském kraji by právě občany z Ukrajiny přijalo na 40 společností.

Volné pozice mají firmy pro muže i ženy, vyplývá z průzkumu Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK). Velká část zaměstnavatelů je připravená pomoct Ukrajincům i s integrací v Česku, nabízí jim jazykové kurzy nebo firemní půjčky.

Nejvíc chybí lidé do výroby, lázeňství a cestovního  ruchu

Nejčastěji firmy nabízí pozice, jako například pokojská, servírka, kuchařka, švadlena, zedník, stavební dělník, obsluha obráběcího stroje CNC, zámečník, elektrokonstruktér nebo svářeč.

Například ostrovský závod společnosti Amphenol Tuchel Industrial nabízí 30 pracovních míst, z toho 24 pozic je vhodných i pro ženy. Jde o dělnické pozice, místo technologa nebo seřizovače strojů. Deset míst nabízí společnost Lukas CZ nedaleko Chebu.

Na Krajskou hospodářskou komoru Karlovarského kraje se stále obracejí i další společnosti, které chtějí nabídnout Ukrajincům volné pracovní pozice. „Uprchlíci z Ukrajiny mají možnost získat ve zrychleném režimu tzv. speciální dlouhodobé vízum. Po jeho udělení mohou následně požádat o povolení k zaměstnání, a to krajskou pobočku úřadu práce podle místa, kde má být práce vykonávána," uvedla ředitelka komory Lenka Mansfeldová.

autoři: Andrea Strohmaierová , Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související