Válka na Ukrajině ovlivnila zájem lidí o nákup zboží z vojenských výprodejů

7. březen 2022 14:30

Obchody s použitým armádním zbožím vyhledávají především lidé, kteří se potřebují vybavit pro pobyt v přírodě. Rusko-ukrajinský konflikt ale do takzvaných army shopů přivedl i další zájemce. Z obavy o svou bezpečnost.

Filtry na vodu, příruční zavazadla, ochranné prostředky a přilby. To je zboží, o které je v současné době velký zájem v mnoha army shopech, tedy obchodech nabízejících zboží z armádních výprodejů. Lidé tak reagují na ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Poptávka ale není všude stejná.

Návštěva některého z takzvaných army shopů může v těchto dnech připomínat spíše veřejnou a často emotivní diskusi o situaci na Ukrajině. Někdy dojde na mimořádné nákupy, které s válkou na východě souvisí. Pro centrum Sokolova to nicméně zatím příliš neplatí.

„Občas zavolají lidi, jestli jsou k mání tablety na úpravu vody, baterky, polní obuv, ale to je asi tak všechno,“ říká paní Helena. Ta pracuje v obchodě s armádním zbožím a právě odbavila partnerskou dvojici, která se pořídila pepřový sprej. Podle paní Heleny jde v podstatě o běžný nákup, i v této v nelehké době.

Zatímco v Sokolově je zájem o armádní výprodeje minimální, v Karlových Varech je to jinak

„Ten zájem je velký. Veškeré věci, které se týkají balistické ochrany, jsou momentálně vyprodané. Je těžké je sehnat jak v Česku, tak na Slovensku nebo Německu. Všechno teď směřuje na Ukrajinu anebo si to lidé skupují pro svoji ochranu,“ říká majitel karlovarského army shopu pan Miroslav.

V prodejnách army shopů už obchodníci obsloužili například ukrajinské ženy, které narychlo kupovaly části výstroje pro své manžely a syny, Odvyprávět tyto pohnuté příběhy na mikrofon ale nezvládly a raději to odmítly.

Spustit audio

Související