Ďábelské tousty
Výborná pomazánka, pro kterou je nyní vhodná doba k její přípravě. Na trhu je dostatek vyzrálých rajčat a paprik. Někdo jistě použije zeleninu z vlastních zdrojů.
V zimě se zásoba této výborné pikantní pomazánky bude jistě hodit. V chladném počasí dovede i zahřát.
Suroviny na 5,5 kilogramů pomazánky:
2 kg bílých paprik
2 kg dobře vyzrálých rajčat
2 kg mletého masa (1:1 vepřové a hovězí)
5 velkých cibulí
1 hlavička česneku
4 feferonky
1 balíček přípravku na nakládání zeleniny a okurek bez koření (Deko)
Postup:
Rajčata ponoříme do vařící vody a oloupeme je. Papriky omyjeme, osušíme
a odstraníme z nich semínka a stopky, stejně tak i z feferonek, česnek a cibuli oloupeme.
Všechnu zeleninu umeleme na masovém strojku a promícháme s přípravkem na nakládání zeleniny, ze kterého jsme odstranili koření. Pod poklicí dusíme 20 minut.
Pak přidáme mleté maso, dobře promícháme a dusíme ještě 1 hodinu, až se téměř všechna voda vydusí.
Ještě horkou směs plníme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 85 °C.
Tuto směs mažeme na čerstvé křupavé topinky.
Celková doba přípravy pomazánky zabere přibližně 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.