Chlebová polévka
recept Iva Růžičky z plzeňského Švejk restaurant
Suroviny na 1,5 litru polévky:
300 g suchého chleba, zvláště pak kůrek
1,5 litru vody
50g másla
4 vejce
1 cibule
2 stroužky česneku
drcený kmín
pepř a sůl
petrželová nať a kopr
Postup:
Na másle upražíme nadrobno nakrájené chlebové kůrky, které smícháme s nasekanou cibulkou a česnekem. Zalijeme vodou, přidáme kmín a provaříme do zhoustnutí.
Mezitím v mističce ušleháme vajíčka a přidáme je do zahuštěné polévky. Necháme jen velmi krátce provařit a sejmeme z ohně. Osolíme, opepříme a můžeme podávat. Na talíři posypeme petrželovou natí a koprem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.