Chlebová polévka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

recept Iva Růžičky z plzeňského Švejk restaurant

Suroviny na 1,5 litru polévky:

300 g suchého chleba, zvláště pak kůrek
1,5 litru vody
50g másla
4 vejce
1 cibule
2 stroužky česneku
drcený kmín
pepř a sůl
petrželová nať a kopr

Postup:

Na másle upražíme nadrobno nakrájené chlebové kůrky, které smícháme s nasekanou cibulkou a česnekem. Zalijeme vodou, přidáme kmín a provaříme do zhoustnutí.

Mezitím v mističce ušleháme vajíčka a přidáme je do zahuštěné polévky. Necháme jen velmi krátce provařit a sejmeme z ohně. Osolíme, opepříme a můžeme podávat. Na talíři posypeme petrželovou natí a koprem.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.