Časopis Šumava slaví 50. narozeniny

12. červen 2023

Rok 2023 je v Národním parku Šumava ve znamení mnoha kulatých výročí. Vedle toho, že je tomu 60 let od vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Šumava, tak přesně před půl stoletím vyšlo první číslo časopisu Šumava. Ten Správa Národního parku Šumava vydává dodnes.

Časopis Šumava vychází od roku 1973

Časopis Šumava bezesporu patří mezi nejstarší časopisy zaměřené na přírodu. Navíc je to časopis, který je bez přerušení vydáván celých těch padesát let a stále v papírové podobě. Jeho předchůdce, časopis Zpravodaj, vycházel nepravidelně, a časopis Šumava v těch prvních letech se k lidem dostával také bez pevně dané periodicity.

„Byl to občasník, stejně jako první čísla časopisu Šumava. To nebylo pravidelné. Když si řekli – teď je čas, když se materiál nashromáždil – tak se to dalo dohromady a vydalo se to. Časopis začal být pravidelný v roce 1976, kdy nastoupil můj otec jako redaktor časopisu a to bylo letní a zimní číslo. Tam to chytlo tu pravidelnost ve dvou číslech za rok," vzpomíná současný šéfredaktor Šumavy Jiří Kadoch.

Tematicky byl časopis zaměřen pochopitelně na šumavskou přírodu. Na jeho stránkách se čtenáři dočetli o zajímavostech šumavské fauny a flory, o zajímavostech vybraných lokalit – pochopitelně těch, které nebyly takzvaně za dráty Železné opony, ale o těch, kam lidé normálně mohli vstoupit, ale také o historii a kultuře.

„Znalosti nebyly takové, protože těch výzkumů na Šumavě, vzhledem k prostoru, vzhledem k té situaci, která tady byla, nebylo tolik informací, jako dnes, kdy to mám relativně dobře zmapované. Tenkrát nebylo zdaleka z čeho vycházet, přesto ale nějaké informace o tom byly, něco se tady odehrávalo, ale bylo to spíše jako laděné z hlediska toho režimu, který tady byl, takže o něčem se mohlo napsat natvrdo, ale o něčem se psát nemohlo, protože to úplně neodpovídalo tomu, jaké informace by se měly dostat ven, takže to bylo takové všeobecné. Něco bylo z přírody, něco bylo zaměřené na obecnou, politickou situaci a tak dále," popisuje Jiří Kadoch.

A tak se i v časopise o přírodě objevovali informace takového typu, jakým byly výsledky posledního sjezdu komunistického sjezdu ČSSR a podobně. A i u tohoto časopisu existovala cenzura a politické kádrování, takže například František Kadoch, mohl být z politických důvodů pouze redaktorem. Šéfredaktorem se stal až v 80. letech.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio