Budova policejního komisařství v Karlových Varech byla léta připomínkou nelidského zacházení

4. duben 2023

Na samém začátku lázeňské zóny, v ulici I. P. Pavlova, v Karlových Varech až donedávna stávala budova, kde sídlili četníci, gestapo i československá policie. Za druhé světové války tam přišly o život desítky lidí. Dnes je na jejím místě parkoviště.

Policejní budova z konce 30. let 20. století byla vybudována podle plánů karlovarského architekta Karla Riedela. Byla jasným příkladem prvorepublikové moderny a vyrostla vyloženě pro potřeby Československé republiky. Po několik let byla připomínkou nelidského mučení tisíců antifašistů za Německé říše a následné perzekuce nevhodných spoluobčanů za dob komunistické totality.

Dne 1. března 1938 bylo v budově zprovozněno policejní komisařství. Ovšem už za pouhých sedm měsíců se do nové policejní stanice nastěhovalo gestapo. Z původně provozních místností, učeben pro mužstvo ve 4. patře, vybudovalo gestapo nové cely.

„U jednoho z vchodů byla místnost, v níž nacisté ukládali těla těch, kteří nepřežili jejich zvěrstva. Byl tady i výtah, kterým vyváželi vězně do vrchního patra k celám. Za domem měly být údajně ve skále vytesané a zazděné krátké chodby a obrovský komplex jeskyní, soustava dlouhých chodeb a místností, které sahají až po bazén hotelu Thermal,“ uvedl historik Lubomír Zeman.

Po druhé světové válce se do objektu nastěhovaly československé bezpečnostní složky. Počátkem šedesátých let přešel celý komplex pod správu Sboru národní bezpečnosti a ředitelství StB vydrželo v horních patrech objektu až do roku 1989. Své zázemí zde mělo obvodní oddělení Karlovy Vary – město, kriminalisté a vyšetřovatelé, některé útvary krajské policie a zdravotní středisko spolu s bufetem.

Policie definitivně budovu opustila v roce 2012. Od té doby až do konce roku 2020 chátrala. I když se podle odborníků jednalo o významnou architektonickou stavbu s ojedinělé dochovaným interiérem, vlastník budovy se jí rozhodl zbourat. Dnes na jejím místě najdete parkoviště, které využívají okolní hotely.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.