Budova muzea ve Františkových Lázních původně sloužila jako hasičárna

11. říjen 2022

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do Františkových Lázní ke krásné secesní vile v Dlouhé ulici. Dnes v ní sídlí městské muzeum, původně byla ale postavená pro hasiče.

Na severozápadním okraji Františkových Lázní, v blízkosti lázeňského parku a na dohled od Labutího jezírka, stojí v Dlouhé ulici vila se žlutobílou fasádou a římsou zdobenou jemným krajkovým motivem. Secesní vila byla postavená v roce 1908. Vzhledem k architektonickému pojetí stavby je velmi pravděpodobné, že autorem je nejvýznamnější františkolázeňský architekt Gustav Wiedermann.

Původně byla vybudována jako lázeňský dům pro členy hasičského spolku, kterým sloužila až do roku 1940. Poté přechází do vlastnictví Říšského místodržitelství. Po roce 1950 je v majetku města Františkovy Lázně a vystřídalo se zde několik školských zařízení. V současné době je ve vile umístěno Městské muzeum Františkovy Lázně.

Zajímavě řešená vila byla postavená na okraji lázeňského parku Westend, k němu má také obrácené hlavní průčelí. Podle historických fotografií byla v jedné ze dvou výklenků umístěná socha sv. Floriána – patrona hasičů.

V depozitáři muzea je také uložen tzv. jmenovací dektret, podle kterého se stal dlouholetý velitel hasičů Johann Kautzner doživotním čestným členem spolku. Listina pochází z roku 1895, uložená je v kožených deskách a ty jsou zdobené hasičskými symboly.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio