Budova dnešního úřadu práce v Sokolově je prací významného architekta Rudolfa Welse

25. říjen 2022

V centru Sokolova, v těsném sousedství Hornického domu, sídlí v budově z 20. let minulého století úřad práce. Budovu postavil významný architekt Rudolf Wels původně jako budovu bratrské pokladny.

Architekt Rudolf Wels byl jednou z nejpozoruhodnějších osobností naší meziválečné architektury. Ve Vídni navštěvoval i kurzy Adolfa Loose. Od 20. let 20. století působil Rudolf Wels v Karlových Varech, kde přestavěl a postavil nové objekty proslavené sklářské firmy Moser. Pro firmu také navrhoval řadu nápojových souprav a váz s výtvarnými dekory.

V letech 1923 až 1925 vypracoval projekt pro Hornický dům v Sokolově. O rok později zde postavil i dvě školní budovy – německou měšťanskou školu a českou školu. V Sokolově projektoval také revírní Bratrskou pokladnu čp. 654.

V budově, která byla v 70. letech přestavěna, se v části budovy dochovalo původní zábradlí, typické pro autorovu tvorbu s tzv. Ondřejským křížem, a také původní strop. Bratrská pokladna sloužila horníkům jako poliklinika a zdravotní pojišťovna. V budově se také nacházely byty a ordinace lékařů, dole ve sklepení byly původně lázně,

Od 50. let minulého století sloužil objekt jako poliklinika, poté jako národní výbor, dnes zde sídlí úřad práce.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio