Žerba
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny
na těsto:- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 250 g másla nebo rostlinného tuku
- 3 polévkové lžíce moučkového cukru
- 2 dl mléka
- 20 g droždí
- 1 vejce
- sůl
na nádivku:
- 300 g pikantní marmelády (rybíz, angrešt, mohou být i švestková povidla)
- 150 g mletých vlašských ořechů
na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g ztuženého tuku
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít. Všechny sypké suroviny (mouka, soda, cukr, sůl) dáme do mísy a dobře promícháme. Přidáme vejce, změklé máslo nebo tuk, mléko se vzešlým droždím a uhněteme těsto. Doporučuji propracovat rukama, tak těsto proděláme lépe než vařečkou. Vypracované těsto rozdělíme na tři stejné díly, vytvoříme z nich válečky a necháme je asi 20 minut odpočinout.
Potom každý díl rozválíme na plát. První přeneseme do pekáče nebo plechu s vyšším okrajem, vyloženým pečícím papírem. Plát těsta potřeme marmeládou a posypeme mletými ořechy. Na něj položíme druhý plát těsta, opět ho potřeme marmeládou a opět zasypeme mletými ořechy. Poslední plát položíme na povrch, propícháme ho vidličkou, aby se při pečení nekroutil a nevzdouval. Necháme dalších 20 minut odpočinout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 – 40 minut při 180 °C.
Upečený moučník necháme dokonale vychladnout. Studený polijeme čokoládovou polevou. Když poleva zaschne, nakrájíme na řezy.
Příprava polevy:
Čokoládu na vaření spolu s tukem rozpustíme ve vodní lázni, promícháme a mírně prochladlou polevou polijeme moučník.
Doba přípravy: cca 2 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.