Země vzdálená, hit z donucení

28. červen 2021

Největším českým porevolučním hitem je píseň Země vzdálená od kytaristy Michala Pavlíčka a textaře a zpěváka Ivana Hlase. Během tří desetiletí od pádu komunistického režimu vzniklo mnoho hitů, ale tím největším je podle mínění fanoušků právě tato tklivá balada z druhého alba BSP.

Původně na albu píseň být neměla, byla zařazena až nařízením vydavatelské firmy. "Proto je až konci toho alba, protože jsme to brali jako donucení a dali jsme ji tam jako pomyslný bonus. Jsem za tuto píseň velmi vděčný, je snem každého zpěváka takovýto titul, který se stane šlágrem, mít. Bez této krásné rockové balady si nedovedu představit žádný z koncertů," říká zpěvák Kamil Střihavka.

Zkratka BSP znamená Ota Balage - klávesista, skladatel a dirigent, bývalý člen kapel Tango nebo Nová růže, podílel se i na českém nastudování rockové opery Jesus Christ Superstar. Dále Kamil Střihavka - zpěvák mocného hlasu, bývalý frontman skupiny Motorband a samozřejmě superhvězda Ježíš Kristus. A do třetice Michal Pavlíček, kytarista a autor mnoha písní skupiny Pražský výběr.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.