Zelná hlávka z kynutého těsta. Zelí neshánějte, jedná se o vynikající pečivo

Marně v tomto receptu budete hledat zelí. Pečivo dostalo takový název jen proto, že mladou, rozčepýřenou hlávku zelí připomíná.

Ingredience
  • Na těsto: 500 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 100 ml vlažné vody
  • 70 ml oleje
  • 2 lžičky octa
  • 1 lžička cukru
  • 20 g droždí
  • 1 lžička soli
  • Na nádivku: 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic smetany
  • sezam nebo mák na posypání, žloutek na pomazání, máslo na vymazání pekáče

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu mouky, zamícháme a na teplém místě necháme vykynout. Z mouky, vykynutého kvásku a všech ostatních surovin vypracujeme tužší těsto, které se nechytá vařečky ani stěny mísy. Jeho povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme cca 20 minut kynout.

Potom těsto na pomoučeném vále vyválíme na obdélník o tloušťce 1 cm a po celé ploše ho potřeme nádivkou, připravenou smícháním všech uvedených surovin. Stočíme do rolády a tu nakrájíme na trojúhelníky, které naskládáme do máslem vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy. Povrch pomažeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem nebo sezamem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 30 minut dozlatova.

Trojúhelníčky z kynutého těsta

Prochladlé pečivo se dá snadno rozdělit. Podáváme jako loupáčky s marmeládou či medem nebo jako přílohu k polévkám, bílým omáčkám, čočce, dušené mrkvi apod. Toto pečivo je ovšem výborné také jen jako pochoutka. Díky náplni vydrží dlouhé vláčné.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko