Zelený dort

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Zelený dort

Poslední dobou letí mechový dort, jehož sladký korpus obsahuje špenát. Budete nadšeni ze zelené barvy a přitom vůbec nepoznáte, že je v těstě špenát.

Ingredience
  • Na těsto: 250 g čerstvého špenátu
  • 4 vejce
  • 220 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml kvalitního rostlinného oleje
  • 100 g loupaných mletých mandlí
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • špetka soli
  • Na krém: 250 g mascarpone
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 ml tekuté šlehačky
  • 200 ml ušlehané šlehačky
  • 3 – 5 lžic moučkového cukru (podle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Špenát přebereme, omyjeme a necháme důkladně oschnout. Potom ho rozmixujeme na jemnou kaši. Lépe se pracuje, když ke špenátu posupně přiléváme několik lžic z odměřeného oleje. Žloutky s cukrem a špetkou soli šleháme tak dlouho, až hmota zesvětlá a nabude. Přidáme rozmixovaný špenát a opět prošleháme. Pak vmícháme mleté mandle, prosetou mouku, promíchanou s kypřícím práškem, pomerančovou šťávu i kůru a zbylý olej. Naposledy vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto rozestřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku (cca 28 x 20 cm) nebo dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180°C cca 45 minut až 1 hodinu.

Upečený korpus necháme prochladnout, pak ho vyklopíme a necháme několik hodin vydýchat. Potom ho v polovině podélně rozřízneme a z obou polovin lžičkou vydlabeme část korpusu. Vydlabanou hmotu v dlaních rozmělníme na „drobenku“. Vydlabaný prostor v obou dílech korpusu vyplníme 2/3 krému, složíme obě poloviny na sebe a celý povrch i strany potřeme zbylým krémem. Drobečky nešetříme, povrch i strany dortu musí připomínat dobře udržovaný trávník. Podle své fantazie ozdobíme. V našem případě se jedná o golfový green.

Příprava krému: Mascarpone, měkký tvaroh, cukr a tekutou šlehačku našleháme a na závěr lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačkou. Můžeme přidat i oblíbené ovoce. Tento krém báječně chutná s jahodami, borůvkami nebo malinami.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň