Zdravý talíř ze zeleniny vařené v páře

Léto se blíží, čerstvé zeleniny je v zahrádkách i v obchodech dostatek, tak si pojďme připravit ze zeleniny lákavý pokrm. Nejen, že si pochutnáme, ale i oko si přijde na své.

Ingredience
  • Pro 1 osobu: 250 – 300 g syrové zeleniny (květák, brokolice, mrkev, kedluben, pór, batáty...)
  • 1 brambor
  • 1 KL másla
  • 1 PL na sucho opražených plátků nebo hranolků mandlí
  • sůl

Oloupaný brambor nakrájíme na plátky silné cca 3 mm, ostatní zeleninu podle potřeby oloupeme, omyjeme a nakrájíme buď na hranolky, šikmé kousky, kolečka nebo u květáku a broklice rozebereme na růžičky. Zeleninu rozprostřeme na pařák a v páře vaříme cca 10 minut, až je měkká. Pozor, ať ji nerozvaříme! Vaření v páře je  rychlejší a hlavně šetrnější, než když vaříme ve vodě. Měkkou zeleninu vkusně rozložíme na talíř, osolíme, pokapeme rozehřátým máslem a posypeme nasucho opraženými kousky mandlí, které jsou u tohoto pokrmu třešničkou na dortu. Podáváme ozdobené petrželkou. Jako příloha jsou velmi vhodné a lahodné vaječné omelety.

Zelenina v páře

Vaječná omeleta

Ingredience
  • 2 vejce
  • 2 KL smetany (lze vynechat)
  • trchu oleje nebo másla
  • sůl
  • plátek šunky
  • 1 PL strouhaného sýru
  • pažitka, perželka

Příprava omelet je rychlá a jednoduchá. Vejce, sůl a smetanu důkladně vidličkou rozšleháme. V pánvi rozehřejeme tuk, na něj vlijeme vaječnou směs a mícháme tak dlouho, dokud nezačne kašovitě tuhnout. V ten moment přestaneme míchat a omeletu ještě na spodní straně trochu opečeme. Neobracíme. Omelety můžeme podle chuti posypat nakrájenou šunkou, strouhaným sýrem a nakrájenou pažitkou. Stočíme je, vkusně překrojíme a obložíme jimi vařenou zeleninu.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko