Zdravá pomazánka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Granátové jablko je prý téměř zázračným zpomalovačem stárnutí. Tím však jeho blahodárné účinky na lidský organismus nekončí.

Chrání ledviny a játra, posiluje močový měchýř, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi, příznivě ovlivňuje vzhled kůže, sliznici žaludku i tenkého střeva, podporuje tvorbu červených krvinek, též příznivě ovlivňuje mužské sexuální funkce, je antialergický, dokáže likvidovat parazity v těle a v neposlední řadě obsahuje značné množství vitaminů a minerálních látek a jeho konzumace se též doporučuje jako prevence proti rakovině.

Kořen křenu je bohatý na vitamin C, podporuje trávení, má antiseptické účinky, posiluje imunitu a má diuretické účinky.

Spojením těchto dvou ingrediencí – granátového jablka a křenu, dáme našemu tělu opravdu velkou dávku všeho dobrého, co mu můžeme dát. Navíc je tato pomazánka velice lahodná. Jak na chuť, tak pro oči.

Suroviny:

250 g měkkého tvarohu
100 g smetanového sýra typu Lučina nebo
100 g pomazánkového másla
2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
kysaná smetana nebo bílý jogurt na zředění
sůl
1 granátové jablko

Postup:

V porcelánové misce smícháme tvaroh, sýr nebo pomazánkové máslo a našleháme. Osolíme, přidáme nastrouhaný křen a polovinu zrníček z granátového jablka.

Promícháme a podle potřeby naředíme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Pomazánku mažeme na tmavý chléb a povrch posypeme zbylými jadérky granátového jablíčka. Pomazánku však můžeme podávat i v mističkách, vhodně a lákavě ozdobenou.

Doporučená příloha: tmavý chléb.

Doba přípravy je 10 minut.