Zbožňovaný míří v září do kin. Získat Bartošku nebylo tak těžké, usmívá se Kolečko

27. srpen 2021

Petr Kolečko je scénárista i režisér. Bez tohoto muže by neexistovaly seriálové fenomény jako Okresní přebor, Čtvrtá hvězda, Lajna nebo Most. Už v září do kin doputuje druhý režisérský počin Petra Kolečka.

Vystudoval scenáristiku a dramaturgii na DAMU. Je autorem divadelních her, umělecky působil na několika českých divadelních scénách. Do povědomí veřejnosti se Petr Kolečko dostal v roce 2010, kdy společně s Janem Prušinovským napsali úspěšný televizní seriál Okresní přebor.

Mezi jeho další zlomová díla patří seriály Čtvrtá hvězda, Trpaslík, Vyšehrad, Lajna nebo Most!. Napsal také scénář k celovečernímu filmu Padesátka a a spolu s dalšími autory scénář k filmu Masaryk, za který byl oceněn Českým lvem.

Podle vlastního scénáře zrežíroval i známou filmovou komedii Přes prsty. „Film Přes prsty byl hodně úspěšný, nejúspěšnější věcí, co jsem kdy dělal, byl ale seriál Most!. Dostat lidi k televizi je opravdu o něco lehčí, než je dostat do kina. Vážím si věcí, které lidi navštívili v kině,“ říká.

Zbožňovaný

Letos Kolečko představil svůj druhý režisérský počin, a to film Zbožňovaný, ve kterém si jedu z hlavních rolí zahrál i prezident Mezinárodního filmového festivalu Jiří Bartoška. „Bartoškovi jsem poslal scénář, řekl mi, že první půlka se mu líbila, druhou ať přepíšu, jinak do toho nejde. Tak jsem to udělal,“ vzpomíná s úsměvem na natáčení režisér a scénárista.

Na jaké jeho další počiny se můžeme těšit v nejbližší době? A proč se rád vrací na festival do Karlových Varů?

Spustit audio