Závin se zelím

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

500 g listového těsta
1,20 kg kysaného nebo sterilovaného bílého zelí
350 g uzeného masa nebo anglické slaniny
1 debrecínský párek
1 velká cibule
2 lžíce oleje
1 lžička drceného kmínu
1 vejce na potření
kmín nebo sezamové semínko na posypání


Postup:

Nakrájené maso a cibuli orestujeme v rozpáleném oleji. Přidáme vymačkané a překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Na pomoučeném vále z nich vyválíme placky o síle cca 3 mm. Každou poklademe podušeným zelím, posypeme drceným kmínem a na zelí položíme párek. Zabalíme je do tvaru závinu a přeneseme na studenou vodou vypláchnutý plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovým semínkem. V dobře vyhřáté troubě pečeme při 200 °C do zlatavého zabarvení.
Prochladlé záviny nakrájíme na řezy a podáváme je teplé nebo studené se saláty z čerstvé či sterilované zeleniny.

Celková doba přípravy cca 1 hodina
2 záviny

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová