Závin s kysaným zelím

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova

Suroviny:


400 g listového těsta
400 g kysaného zelí
8 plátků vepřové šunky (šunkový salám)
8 plátků eidamu
1 vejce na potření
1 lžíce kmínu
1 lžička hrubé soli
hladká mouka na vál

Postup:

Listové těsto rozválíme na tenký plát, rozprostřeme polovinou dobře vymačkaného a pokrájeného zelí, plátky šunky, sýra a zakryjeme zbylým zelím. Svineme a konce založíme dospod. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem a posypeme kmínem a solí. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C po dobu 15 minut. Pak snížíme teplotu na 180°C a dopečeme dozlatova cca 20 minut.
Po vychladnutí závin nakrájíme na kousky a podáváme se zeleninovou oblohou.


autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.