Zapečený plněný zelný list v leču

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Josefa Jaroše, šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních

Suroviny:


1 hlávka zelí
300g paprik
200g rajčat
200g cukety
150g drůbežího masa
100g spařené pohanky
100g vařené rýže
2 sýry lučina
1,5 dcl mléka
2 cibule
2 stroužky česneku
olej
sůl, kmín, koriandr

Postup:


Zelí zbavíme poškozených listů a hlávku ponoříme na 6 minut do osolené vařící vody. Ze zelné hlávky opatrně obereme 8 listů.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku a rozetřený česnek, přidáme nadrobno nakrájené drůbeží maso, kmín, koriandr, sůl, zalijeme trochou vody a dusíme doměkka. Spařenou pohanku společně s vařenou rýží a drůbežím masem smícháme a dochutíme. Směsí plníme zelné listy, které poklademe vedle sebe do pekáče. Zbytek zelí nakrájíme a krátce podusíme společně s pokrájenými paprikami, rajčaty a cuketou. Podušené posypeme na závitky. Zalijeme mlékem ve kterém jsme rozmíchali sýry lučina a vložíme do trouby. Zapékáme při teplotě 170°C po dobu 15-20 minut.

Přílohy: vařený brambor


autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.