Zámecká kaple na Horním hradu se dočkala vysvěcení

1. srpen 2011

Hauenštejn - Horní hrad na Karlovarsku zažil jeden z dalších přelomových okamžiků ve své novodobé historii. Zámecká kaple se po náročné rekonstrukci dočkala vysvěcení. Obřad celebroval páter Marek Hric a slavnosti se zúčastnili starostové měst a obcí Karlovarského kraje a také řada hostů nejrůznějším způsobem spjatých s Horním hradem.

Novogotická kaple Zvěstování Panně Marii byla postavena na přelomu 40. a 50. let 19. století podle projektu Bernharda Gruebera na homoli nad hradem Hauenštejn. Využívána byla do roku 1945 a pak začala její postupná devastace včetně vnitřního zařízení i vnější sochařské výzdoby. Oprava a vysvěcení kaple je pro Horní hrad velkým milníkem. O viditelný kus se posunula směrem kupředu záchrana areálu hradu, který čítá pět paláců, věž, sýpku a mnohahektarový park.

Hauenštejn je jeden z hradů, který na konci panování Přemysla Otakara II. vznikl jako strážný hrad. Pro archeology je zajímavý mimo jiné tím, že zde našli doklady o založení tvrze ve druhé polovině 13. století. Obsahovaly například dokumenty o původním vzhledu hradu nebo hradním příkopu.


Spustit audio