Ať z Německa nebo Čech – rozhledna Havran by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti

14. červenec 2021

Rozhledna Havran má zajímavou minulost. Ale ani její současnost není k zahození. V uplynulých letech stavbě dokonce z důvodu špatného technického stavu hrozila demolice, naštěstí se jí však podařilo zachránit.

„Havran se říká vrchu, co je zde, a z toho vznikl název rozhledny. Když v létě zapadá sluníčko, tak je vidět nad stromy pták, a my říkáme, že to je havran, je to vlastně stín rozhledny,“ uvedl Miroslav Hovězák, člen Klubu vojenské historie a sportů Tachov, díky kterému je rozhledna od roku 2014 přístupna veřejnosti.

„Jedná se o vojenskou hlásku, která zde byla vybudována na přelomu 60. a 70. let. Byla to hláska určená ke snímání pohybu letadel v rámci NATO. Byla tady technologie, která dokázala zachytit až na vzdálenost 500 km radiokomunikační přenos, takže ideální místo pro pozorování leteckého provozu. Věž původně měřila o 25 metrů víc, nacházela se tam veškerá potřebná technika,“ sdělil Miroslav Hovězák.

Výhledy z Havranu

Cesta na rozhlednu Havran je sice poněkud delší, ale výhledy odtud za tu námahu rozhodně stojí. „Turisté se sem dostanou z Knížecí Huti, kde musí nechat své automobily a dál pokračovat pěšky nebo na kole. Je to sem 8 km krásnou přírodou. Nebo sem lze dojít z německé strany ze Silberhütte, odkud je to asi 2,5 km,“ popsal pan Hovězák.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio