Drak Šarkan, právo útrpné, ale i věž s krásným výhledem. To je hrad Loket

11. listopad 2021

Hrad Loket najdeme ve stejnojmenném městě na Sokolovsku v CHKO Slavkovský les. Krom zajímavé historie a obsáhlé sbírky předmětů nabízí hrad také krásné výhledy do okolní krajiny, a to z hradní věže.

Výhled z hradní věže

„Dřevěný ochoz věže se nenachází na jejím úplném vrcholu, je zhruba ve dvou třetinách. Nabízí se nám jedinečný výhled na řeku Ohři, díky níž hrad i město získaly pojmenování, jelikož má řeka tvar zahnutého lokte. Vidíme odtud amfiteátr, přírodní divadlo, které máme v podhradí, a také jedinečný architektonický skvost – betonový most,“ popsala část výhledů z věže Jana Těžká, ředitelka hradu Loket, která pokračovala:

„Celé město je obklopeno loketskými lesy, skrz něž vedou nádherné cesty a které skrývají vyhlídkové altány. Tyto altány poskytují nádherné panoramatické výhledy na město i hrad.“

Věž je dle slov ředitelky hradu nejstarší částí hradu Loket: „Je to s největší pravděpodobností to první, co zde stálo. Přesná datace založení hradu se různí, buďto byl hrad založen za Vladislava I. nebo za Fridricha I.“ Hrad dále ukrývá obsáhlou sbírku předmětů, kterých je bezmála 10 000.

Právo útrpné

Ve sklepení hradu pak návštěvníci najdou expozici útrpného práva. „Nacházejí se zde autentické vězeňské kobky, jelikož hrad skutečně sloužil v minulosti jako vězení,“ řekla Jana Těžká. Jsou zde také předměty spojené s útrpným právem, jedná se však o repliky, jelikož ve středověku, kdy se útrpné právo uplatňovalo především, hrad ještě jakožto vězení nefungoval.

„Hradní věž střeží drak Šarkan a pověst praví, že si k němu loketské hospodyňky chodily pro jiskru do kamen,“ dodala ředitelka hradu.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.