Vzácný strom v Úšovicích už několik let připomíná česko-německé vztahy

17. květen 2021

Schusserovo ticho – tak říkají němečtí rodáci málo známému památnému místu v Mariánských Lázních. Místu, které patří mezi regionální symboly česko-německých vztahů.

Osamělá lavička, pamětní kříž a mladý strom uprostřed travnaté louky. Tak vypadá jedno z památných míst Mariánských Lázní. Uprostřed města ho ale nenajdete, leží totiž v lokalitě, o které většina návštěvníků lázeňské metropole nemá ani tušení. Krajanské noviny v Německu ho ale objevily. Stejně jako trojici mužů, která právě na památné místo chodí pracovat a zároveň odpočívat.

Pietní místo se nachází na bývalém hřbitově v Úšovicích, který leží v těsné blízkosti kostela svatého Antonína Paduánského. Místo si zachovalo dodnes důstojnou tvář. „Ostatky byly tehdy převezeny na mariánskolázeňský hřbitov. Zůstal zde pouze kříž, který byl v roce 2002 rodáky a potomky bývalých německých obyvatel obnoven. Ti toto místo často navštěvují a vzpomínají na své předky,“ uvedl mariánskolázeňský rodák a patriot Vladimír Omelka.

Pietní místo

Městská část Úšovice byla kdysi samostatnou obcí, ve které žili hlavně Němci. V současné době jde o hustě osídlenou část Mariánských Lázní. Obyvatelstvo se tu po válce z velké části vyměnilo. Dramatický poválečný vývoj celé oblasti pan Vladimír vnímal nejdříve z vyprávění členů rodiny. Postupně se historii regionu věnoval sám a podrobně.

I díky svému zájmu o historii se seznámil s mariánskolázeňským rodákem Maxem Schusserem, který po válce odešel do Frankfurtu nad Mohanem. Mariánské Lázně ale nepřestával vnímat jako svůj domov, a rád se do nich vracel. A kromě Vladimíra Omelky zde posléze potkal i zahradnického mistra Petra Schnederwiinkela. Trojice mužů se pak společně rozhodla zasadit v místech bývalého hřbitova v Úšovicích vzácný strom Ginko Biloba.

Vzácný druh si trojice mužů nevybrala náhodou. Mezi odborníky je velmi ceněný. Psal o něm Goethe i další osobnosti světové literatury. Strom je jedním ze symbolů dlouhověkosti. V Úšovicích se ho ale podařilo zasadit až na třetí pokus. A symbolické číslo tři se památného stromu drží dál.

Poslechněte si celý příběh památného místa:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio