Víte proč modřín shazuje na zimu jehličí? Důvod je docela prostý

18. leden 2021

Modřín opadavý je jediný jehličnan u nás, který na zimu shazuje své zelené jehlice, aby na jaře nasadil nové. Ale to není jediná zajímavost modřínu – o tomto druhu se odborníci také přou, zda je v české krajině původním druhem. 

Je modřín původní dřevinou v českých lesích nebo ne? To je spor, který se v odborných lesnických kruzích už vede velice dlouho. Jisté je, že původním domovem modřínu jsou Alpy a Karpaty. 

Modřín opadavý

„U nás tady na Šumavě je považován za nepůvodní dřevinu. Občas se vyskytuje, ale jeho zastoupení je opravdu minimální, jsou to desetiny procenta. Úplně se mu tady nedaří, i když v minulosti byly pokusy ho pěstovat a využít ho hospodářsky, ale ty pokusy se úplně nevydařily. Prostředí tady na Šumavě mu asi úplně nesedí," řekl náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Jan Kozel.

Modřín je statným stromem s většinou rovným kmenem, který dosahuje výšky až 50 metrů. V České republice bylo dokonce několik modřínů označeno jako památný strom. U Petrovic na Ústecku roste nejmohutnější modřín v Česku s obvodem kmene bezmála 7 metrů. A i tento mohutný modří každý podzim opadá – proč?

„Je to adaptace na změnu ročních období. Je dřevinou, která roste hodně na horách, ať už v Karpatech nebo v Alpách. Je to dřevina, která tam vytváří horní hranici lesa a i ta opadavost s tím souvisela, aby se tolik nevyčerpával. Podobně jako listnaté dřeviny opadávají, aby se snížil výpar. Fotosyntetická aktivita není v zimě téměř žádná a jehlice by mu tak způsobovaly větší výpar, takže proto začal opadávat," vysvětlil Jan Kozel.

Modřín se proto asi nikdy nestane hitem v prodejích vánočních stromků, avšak ve stavebnictví a nábytkářství je jeho dřevo pro své vlastnosti, kvalitu a možnosti zpracování, velice cenné.

Správa Národního parku Šumava modřínové dřevo také využívá a to především na stavbu tzv. poválkových chodníků. Modřín totiž i ve vlhkém prostředí vydrží o dost delší dobu, než dřevo smrku. A tak když půjdete například na Tříjezerní nebo Jezerní slať, pošlapete po modřínových prknech.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio