Veterinární pohotovost v Plzni skončila, nadějí pro Karlovarský kraj jsou Dalovice

26. srpen 2024 10:55

Chovatelé zvířat v Karlovarském kraji už dlouho žádají o zřízení veterinární pohotovosti. Nyní ale čelí dalšímu problému – veterinární pohotovost v Plzeňském kraji, jedna z nejbližších, ukončila svůj provoz. Majitelé domácích mazlíčků jsou nyní odkázáni převážně na pomoc v Praze. Novou nadějí by mohla být Záchranná a odchytová služba v Dalovicích.

Veterinární pohotovost v Plzeňském kraji, která ještě donedávna poskytovala akutní péči pro domácí mazlíčky i v noci, se stala minulostí. Poslední pracoviště, které tuto službu zajišťovalo – veterinární klinika Zodiacus v Plzni – ukončilo svou noční pohotovost k 31. květnu. Rozhodnutí padlo z personálních důvodů, neboť dvě veterinářky, které tuto službu zajišťovaly, kliniku opustily. Tím se stala situace pro ordinaci neudržitelnou.

V současné době klinika Zodiacus poskytuje pohotovost pouze v omezených hodinách – v týdnu od 18:00 do 22:00 a o víkendech od 08:00 do 22:00. Pokud se zvířeti stane něco mimo tento časový rámec, majitelé musí buď čekat do rána, nebo se vydat na pohotovost do Prahy.

Nová naděje

Absence veterinární pohotovosti v Karlovarském kraji je dlouhodobým problémem. Pohotovost 24 hodin denně v kraji drží jen jedna veterinářka, a to Lenka Müllerová, která poskytuje akutní péči pro psy a kočky v Ostrově na Karlovarsku. Těžké případy ale po domluvě s chovateli odesílá na kliniku do Prahy. Zatímco dříve měli chovatelé možnost vyhledat pomoc i v Plzni, nyní se situace ještě zhoršila a majitelé najdou nejbližší pomoc právě až v Praze.

Novou nadějí pro tento kraj může být ale Záchranná a odchytová služba pro zvířata v Dalovicích na Karlovarsku. Tato služba, kterou provozuje Petr Prokeš, čelila nedávno hrozbě stěhování nebo dokonce zániku, protože majitel budovy, Správa železnic, měl s objektem jiné plány.

Čtěte také

Po vyjednávání ale bylo rozhodnuto, že stanice zůstane na svém místě a dojde k rekonstrukci zadního traktu budovy, který bude přizpůsoben potřebám veterinární pohotovosti.

„Bylo dohodnuto s krajským úřadem a se Správou železnic, že zadní trakt budovy bude zrekonstruován pro potřeby naší stanice. Měla by tady být pohotovost a měla by zde vzniknout centrum, které budou moct využívat složky IZS, pokud budou potřebovat řešit poraněné zvíře, například z dopravních nehod,“ uvedl Petr Prokeš.

Zprovoznění veterinární pohotovosti v Dalovicích by tak mohlo významně zlepšit dostupnost akutní péče pro zvířata v Karlovarském kraji, kde tato služba dlouhodobě chybí. 

autor: nkr
Spustit audio

Související