Vesnická polévka z Katalánska (Zuppa contadina di Catalania)

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny 5 - 6 porcí:

250 g suchých těstovin (nejlépe válečků)
100 g libové slaniny
3 lžíce olivového oleje
200 g zelených fazolek nebo čerstvého hrášku
1 cibule
1 stroužek česneku
1 mrkev
1 list celerové natě
1 brambor
1 malá dýně
2 zralá rajčata
1 l lehkého masového vývaru
snítka petrželky
snítka bazalky
mletý pepř
sůl
eventuálně trochu strouhaného sýra

Postup:

Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a osušíme, brambor, cibuli, česnek a rajčata oloupeme, dýni necháme se slupkou. Připravenou zeleninu nakrájíme na nudličky. V nádobě rozpálíme olej a osmahneme na něm na nudličky nakrájenou slaninu a veškerou zeleninu. Krátce orestujeme. Poté zalijeme teplým masovým vývarem, přidáme snítku bazalky a petrželky, osolíme a opepříme. Pod pokličkou vaříme na minimu tepelného zdroje asi 15 minut. V případě, že je polévka přespříliš hustá, můžeme ji naředit teplou vodou. Na závěr do polévky přidáme předem vařené těstoviny, které musí být "al dente". Dobře promícháme a povaříme ještě asi 3 minuty. Před podáváním můžeme posypat strouhaným sýrem.

Celková doba přípravy: 30 minut